Részletes tájékoztató a hit- és erkölcstan oktatásról

Leendő 1. osztályosok és jelenlegi 1-7. osztályosok szüleinek figyelmébe a hit- és erkölcstan oktatásról

Az Erkölcstan/Hit-és erkölcstan oktatással kapcsolatban 2013.03.25-én megjelent a 22/2013. EMMI rendelet.

A rendelet valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által küldött fontos információkat közöljük:

  • Szülői tájékoztató a járványhelyzet miatt elmarad

  • A leendő elsősök szülei a beiratkozás alkalmával, a leendő másodikosok, harmadikosok, negyedikesek, ötödikesek, hatodikosok, hetedikesek és nyolcadikosok szülei pedig május 20-ig jelezhetik döntésüket az általános iskolában.
  • Tájékoztatásul közzétesszük azt a jelentkezési lapot, melyen lehetősége lesz nyilatkozni, hogy gyermeke a tanév folyamán részesüljön-e, és ha igen, melyik egyházközösség keretei között a hit-és erkölcstanoktatásban, vagy az iskolai erkölcstan oktatást veszi igénybe.
  • A nyilatkozatban a hit-és erkölcstan oktatás választása esetén az Országgyűlés által elismert magyarországi egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jelölhetők meg. Kérjük a szülőket, jelöljék meg, hogy görög katolikus vagy római katolikus tanítást kérnek!

Kedves Szülők!

A 2013/14-es tanévtől kezdődően az általános iskolák elsős és ötödikes tanulóinak (a következő tanévtől folyamatosan felmenő rendszerben) az órarendjébe bekerül heti egy órában az erkölcstan vagy a helyette választható hit- és erkölcstan tantárgy. A történelmi egyházak az alábbiakban a szülők döntéséhez szeretnének segítséget nyújtani.

 Mi jellemzi a hit-és erkölcstan órát?

A hit-és erkölcstan órán foglalkozunk mindazokkal a témákkal és kérdésfelvetésekkel, amelyeket az erkölcstanóra tárgyal. Például: Ki vagyok én? Hol a helyem a családban, az iskolában, a közösségekben? Mit jelent a hazaszeretet?

Mindezeket a kérdéseket azonban a Biblia tanítása és egyházaink évszázados hagyományai alapján vesszük sorra, de ennél több, az életünk egészére is vonatkozó kérdésekről is tanulunk. Például: Hogyan tapasztalható meg Isten szeretetének ereje? Mitől teljes az életünk? Milyen értékeket közvetít a Biblia?

 Mit tanít a hit-és erkölcstan órán a tanár?

Az órákon a diákokat az életük kérdésein keresztül juttatjuk el a Biblia, valamint az egyháztanításának és történetének ismeretéhez. A tananyag feldolgozása során hangsúlyt fektetünk a személyes lelki és érzelmi fejlődés elősegítésére, továbbá az erkölcsi érzék mélyítésére is.

 Melyek a hit-és erkölcstanórák fő témakörei?

  1. Jézus életének és tanításának megismerése.
  2. Önismeret.
  3. Emberi kapcsolatok.
  4. A közösség és a környezet jelentősége életünkben.

Ki tartja a hit-és erkölcstanórát?

A helyi történelmi egyházközösségek lelkésze vagy hitoktatója.

 Ki járhat hit-és erkölcstanórára?

Bárki választhatja a hit-és erkölcstant. A jelentkezésnek nem feltétele a keresztség, sem az egyházhoz tartozás.

Mi a jelentkezés módja?

A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy gyermekét szeretné beíratni a hit-és erkölcstanórára. A leendő elsősök szülei a beiratkozás alkalmával, a többi évfolyam diákjainak szülei pedig május 20-ig jelezhetik döntésüket az általános iskolában.

 Bővebb információért érdeklődjön az alábbi kapcsolattartóknál:

- Magyar Katolikus Egyház:  Budafok-Belváros-i plébános 226-0984, e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Tájékoztató anyagok:

- Magyarországi Református Egyház: székhely és feladatellátási hely szerint illetékes képviselő neve és címe: Pajzsné Lévay Réka neve és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Részletes tájékoztató itt.

- Magyarországi Evangélikus Egyház: Hokker Zsolt lelkész 229-2538; e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- Magyar Baptista Egyház: Berkes Mária e-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- A Tan Kapuja Buddhista Egyház székhely és feladatellátási hely szerint illetékes képviselő neve és címe: Csörgő Zoltán, 1028 Bp. Emelkedő u. 59228.  

     https://www.tkbe.hu/elkotelezett_buddhizmus/hittan-es-erkolcstan-oktatas

- Hit Gyülekezete 1103. Budapest Gyömrői út 69. Képviselő neve: Kovács Diána Elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

A beiratkozásnál lehetőségük van személyesen tájékozódni a fentiekről, az elsajátítandó tananyagról, valamint megismerni a hit-és erkölcstanoktatással kapcsolatos tankönyveket.

 Tájékoztatásul közzétesszük azt a jelentkezési lapot, melyen lehetősége lesz nyilatkozni, hogy gyermeke a tanév folyamán részesüljön-e, és ha igen, melyik egyházközösség keretei között a hit-és erkölcstanoktatásban. 

Nemzeti Együttmüködési Alap

Alapítványunk a 2019. évműködési kiadásainak fedezésére sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alaphoz és 154.000 forintot nyert. Köszönjük a támogatást.

Itt talál meg minket

Közösségi oldalunk

életrevaló

agenda21 okoiskola tehetsegpont umwelt unesco
© Gádor Általános Iskola 1950 - 2019 - minden jog fenntartva.

E-napló belépés

ekreta weblap

Legújabb események

K márc. 26
Miénk a ház
Cs márc. 28
Tavaszi szünet
P márc. 29
Tavaszi szünet
Szo márc. 30
Tavaszi szünet
V márc. 31
Tavaszi szünet
Free Joomla! templates by AgeThemes