Iskolaegészségügy

Iskolánk orvosa: Mády Kinga

Rendelése iskolánkban: minden csütörtökön 8.00-14.00 óra között
 
Iskolánk védőnője: Pelle Ildikó
 
Rendelése iskolánkban:
 páros hét kedd: 8.00 - 16.00
 csütörtök: 8.00 - 16.00 
 péntek: 8.00 - 14.00
 fogadóóra: csütörtök 12.00 - 14.00 

 

A szűrővizsgálatok rendjéről

A közoktatásról szóló 1993. évi törvény biztosítja az oktatási intézményekben a tanulók ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogát. Az ellátás megszervezése és feltételeinek biztosítása az intézmény fenntartójának (működtetőjének) feladata. Az egészségügyi ellátás az oktatási intézmény orvosának és védőnőjének közös munkája,melyet az Iskolaegészségügyi Szolgálat keretében végeznek, a 51/1997.(XII.18.) NM. rendeletnek megfelelően. Az Önök páratlan évfolyamú osztályba járó gyermeke az elkövetkezendő tanévben az alábbi - rendeletekben, módszertani, szakmai irányelvekben meghatározott - egészségügyi vizsgálatokon, szűréseken vesz részt:

 • kórelőzmény és családi anamnézis felvétele, /anamnesztikus lap/
 • teljes fizikális vizsgálat,
 • vérnyomásmérés,
 • testi fejlettség mérése,
 • mozgásszervek vizsgálata,
 • gyermekfogászati szűrővizsgálat,/gyermek fogorvos végzi/
 • általános személyi higiéne szűrése,/ különös tekintettel a fejtetűre!!/,
 • 7. osztályban Hepatitis B oltás / a további tájékoztató az oltás címszó alatt/.
 • 7. osztályban a lányoknak választható a HPV elleni oltás

A további vizsgálatok szükségességéről tájékoztatást kapnak. A vizsgálat, szűrés helyszíne az iskola!!A18/1998. NM. rendelet 5. § /5/ bek. és a 14. § /1/ bek. alapján a gyermek 6 éves koráig beadott védőoltásait - oltási könyv bemutatásával - az iskola orvosa felé igazolni kell.

 Az Önök páros évfolyamba járó gyermeke az elkövetkezendő tanévben az alábbi - rendeletekben, módszertani, szakmai irányelvekben meghatározott - egészségügyi vizsgálatokon, szűréseken vesz részt:

 • kórelőzmény és családi anamnézis ismételt felvétele /anamnesztikus lap/,
 • teljes fizikális vizsgálat,
 • védőoltások /MMR, DTap/ csak 6. osztályban,
 • vérnyomásmérés,
 • érzékszervek szűrővizsgálata /látás, hallás/, színlátás csak 6. osztályban kötelező vizsgálat,
 • pajzsmirigy tapintásos szűrővizsgálata /4. osztálytól/,
 • testi fejlettség mérése,
 • mozgásszervek vizsgálata,
 • gyermekfogászati szűrővizsgálat, /gyermek fogorvos végzi/
 • általános személyi higiéne szűrése, / különös tekintettel a fejtetűre!!/.

A vizsgálatok eredményéről, további vizsgálatok szükségességéről tájékoztatást kapnak. Ez csak akkor működik hatékonyan, ha szakorvosi vizsgálatokra elviszik gyermeküket és az eredményt vissza is küldik nekünk! Például egy jó szemüveg, amivel lát a gyermek, a tanulmányi eredményét és persze a közérzetét is nagymértékben javítja. A vizsgálat, szűrés helyszíne az iskola!! A18/1998. NM. rendelet 5. § /5/ bek. és a 14. § /1/ bek. alapján a gyermek 6 éves koráig beadott védőoltásait - oltási könyv bemutatásával - az iskola orvosa felé igazolni kell. Az első vizsgálatok szeptemberben kezdődnek az oltásokkal egybekötve, tehát a 6. és a 7. osztályosokkal kezdjük. Októbertől folytatjuk az első, majd a második osztályosokkal. A 8. osztályosokat januárban fogjuk szűrni a beiskolázás és a pályaalkalmasság miatt. Az orvosi vizsgálatok ettől eltérhetnek.

6. osztályosok

Gyermeke szeptember folyamán MMRwaxPro védőoltást fog kapni. Ez egy ismétlő oltás kanyaró, mumpsz, rózsahimlő ellen. Az injekciót bőr alá, nem izomba adja az orvos, ezért ez nem fáj, de a helye esetleg bepirosodhat. Vizes ruhát lehet rá tenni, de a nélkül is hamar elmúlik. Nagyon ritkán előfordul, hogy a gyengített kórokozók hatására az immunrendszer nemcsak ellenanyag termeléssel válaszol, hanem a betegség enyhe tünetei jelentkeznek 1-2 hét múlva - ennyi a betegségek lappangási ideje. Tehát ne ijedjen meg, ha gyermekén 1-2 hét múlva kiütések jelennek meg, vagy a fül alatti mirigy megduzzad, esetleg hőemelkedés jelentkezik. Ezek a tünetek néhány nap alatt elmúlnak, nem fordulhat elő szövődmény, mint régen, mikor élő vírusokkal betegedtünk meg. 200-300 gyermek közül 1-nél jelentkezhetnek ezek az enyhe tünetek.

Oltási könyveket kérünk, amelyeket az októberi oltás után, az osztályfőnökök segítségével fognak visszakapni. Az oltást dr. Szabó-Kis Mária gyermekorvos adja. Lázas gyermeknek nem ajánlott az oltás!  Nagyobb műtét előtt, után 4 héttel oltás nem adható, ezt kérem jelezni. Az oltások idejéről írásban is fognak tájékoztatást kapni, amelyet az ellenőrzőbe teszünk be.

Diftéria - Tetanus – Szamárköhögés/DTap-Boostrix/

Gyermeke előreláthatólag október folyamán /külön kapnak még erről tájékoztatást/ DTap védőoltást fog kapni. Ez a torokgyík - tetanusz-pertussis elleni emlékeztető oltás, csecsemő, és 6 éves korban is ilyet kapott gyermeke.  Ha az oltás helye bepirosodik, lehet rá hideg vizes ruhát tenni. Előfordulhat hőemelkedés, láz, 2-3 nap alatt az oltási reakciók megszűnnek. Hőemelkedés esetén nem szükséges, de láz esetén (38°C felett) a máskor is használatos lázcsillapító adható. Pl: Algopyrin, Paracetamol, Epherelgam, Panadol, Algoflex, Nurophen 1 tabletta /12 év alatt fél tbl./. Az oltást dr. Szabó-Kis Mária gyermekorvos adja a felkar izomzatába.

Ha a gyermek Tetanus oltást kapott az előzőekben, akkor esetleg lehet 3 hónap várakozási idő a két oltás között, de nem feltétlenül szükséges. Nem adható az oltás nagyobb műtét előtt és után 1 hónappal, illetve lázas gyermek sem oltható. Kérem, ezeket jelezze!

Szükség esetén kérdésével forduljon hozzám, Pelle Ildikó iskolavédőnőhöz!

Elérhető vagyok csütörtökön az iskolában, illetve a következő telefonszámon:

06-20/509-3927.

7. osztályosok

Hepatitis B oltás

Gyermeke szeptember folyamán Hepatitis B oltást fog kapni. A Hepatitis-B vírus, fertőző májgyulladást okoz, a vírushordozók10%-ánál maradandó májkárosodás, egyes esetekben májrák is kialakulhat. A vírus anyáról magzatára, fertőzött vérrel és szexuális úton terjed. A védőoltást szeptemberben, majd az ismétlő oltást márciusban kapják a gyerekek. Az oltásnak gyakorlatban nincsenek mellékhatásai. Ritkán bőrpír alakulhat ki az oltás helyén, lehet rátenni hideg vizes borogatást. Aki már megkapta valamikor a sorozatot, annak egy emlékeztetőoltás nem árt, de a legújabb kutatások szerint mindkét oltást jó ha megkapja, mert sok esetben az évek folyamán az ellenanyagszint jelentősen csökken.

Az oltást dr. Szabó-Kis Mária gyermekorvos fogja adni a gyermek felkarjának izomzatába. Lázas gyermek nem kaphat oltást! Nagyobb műtét előtt, után 4 héttel oltás nem adható, ezt kérem jelezni. Oltási könyveket kérünk!

Aki a kijelölt időpontokban nem kapja meg az oltásokat, semmi baj nem történik, mert pótoltások mindig vannak.

Szükség esetén kérdésével forduljon hozzám, Pelle Ildikó iskolavédőnőhöz! Elérhető vagyok csütörtökön az iskolában, illetve a következő telefonszámon: 06-20/509-3927.

Lányoknak választható a HPV elleni oltás: Cervarix

Ezt az oltás a humán papilloma vírus ellen kapják, amelynek sok típusa van, de a 16-os és a 18-as típusok okozzák a méhnyakrák 70 százalékát, amelyek ellen ez az oltás védettséget ad! Természetesen a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálattal és az oltással együtt lehet hatékonyan a méhnyakrákot megelőzni. Az oltás ingyenes!

Szeptember elején megkapják az erről szóló tájékoztatást és a nyilatkozatot, amelynek visszaküldésére sajnos elég rövid az idő, kérjük erre figyeljenek! Az oltás októberben és áprilisban történik. Mellékhatása nem szokott lenni, esetleg fejfájás tapasztalható és helyi reakció előfordulhat /pl. bőrpír/.

Az oltás beadását az iskolaorvos végzi a felkar izomzatába, és a dokumentálása az oltási könyvben történik.

Az oltásokról tájékozódni lehet az ÁNTSZ hivatalos oldalán és az általa kiadott, védőoltásokról szóló EPINFÓBAN. /WWW.antsz.hu, www.epinfo.hu/

 

Tájékoztató a fejtetvességről

 

Partnereink

bakosfa iskolagyumolcs  
kobold 004    

Nemzeti Együttmüködési Alap

Alapítványunk a 2019. évműködési kiadásainak fedezésére sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alaphoz és 154.000 forintot nyert. Köszönjük a támogatást.

Eseménynaptár

December 2022
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Itt talál meg minket

Közösségi oldalunk

életrevaló

agenda21 okoiskola tehetsegpont umwelt unesco
© Gádor Általános Iskola 1950 - 2019 - minden jog fenntartva.

E-napló belépés

ekreta weblap

Legújabb események

Sze dec. 07 @15:00 - 05:00PM
Ki mit tud a Gádorban?
Free Joomla! templates by AgeThemes